A Játékgyár asztalosműhelyben valóra válnak a csepeli gyerekek álmai

2015. szept. 22.

IMG 1927

A Játékgyár asztalosműhelyben valóra válnak a csepeli gyerekek álmai

A Városgazda Zrt. asztalosműhelyét februárban kezdték felépíteni a szakemberek.

Először beszerezték a faipari gépeket, melyeket Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata finanszírozott meg. Ezekkel a faipari gépekkel az asztalosok el tudják készíteni a játszóterekre és óvodákba tervezett kültéri játékokat.

 

A gyártás során keletkezett hulladékot a szakemberek újrahasznosítják az önkormányzat által vásárolt brikettáló gép segítségével.

 

 

 

A Játékgyár megálmodóját, Sárossy Tibor szobrász- és festőművészt kérdeztük az általa készített egyedi tervezésű fajátékokról.

 

Melyek voltak a legfontosabb szempontok a tervezésnél?

 

A játékok tervezésénél elsődleges szempont volt, hogy természetes anyagokból készüljenek, és minél élethűbbek legyenek, minél jobban hasonlítsanak az eredeti járművekhez, ezért tartottam fontosnak a felületi kidolgozást és a festést is. A tervezésnél arra törekedtünk, hogy a vonat, a villamos és a repülő az óvodaudvar dísze legyen.

 

Miért vonat, villamos és repülő?

 

A közlekedésre való tudatos nevelés fontos irányelv volt a játékok tervezésénél. Nem csak ezek a játékok készülnek a gyerekek számára, hanem próbálunk több olyan közlekedési eszközt játékba önteni, melyek a mindennapi életünkben jelen vannak.

 

Milyen fából készültek a játékok? Miért azt a fajtát választottad?

 

Az időtlen minőséget kizárólag a természetes anyagok felhasználásával és a szakértelemmel végzett kivitelezéssel érhetjük el. A játékokat borovi fenyőből és különböző kemény fákból, tölgyből és juharból készítettük. Azért választottam ezeket a fajtákat, mert ezek az anyagok időtállóak és masszívak.

 

Milyen festést kaptak a játékok?

 

A játékok olyan festékekkel lettek lefestve, melyeket gyermekjátékokra lehet alkalmazni. A festésnél szem előtt tartottuk, hogy minél valósághűbb legyen a játék, a színek antik hatást keltsenek, megmintázásuk pedig század eleji formákat tükrözzön. Arra törekedtünk, hogy ezek a játékok ne a modern kor csodáit, hanem a régi klasszikus formákat idézzék. Úgy éreztük, hogy a megkopott színek jobban illenek hozzá.

 

Mennyi idő alatt készül el egy-egy játék?

 

A játékok elkészítése valamivel több időt vett igénybe, mint amire számítottunk, hiszen menet közben kísérleteztük ki a formákat és színeket. Ezek az első mintadarabok, a három játék körülbelül másfél hónap alatt készült el, de ez az idő a következő gyártásnál le fog rövidülni. Törekszünk arra, hogy a játékok ne ismétlődjenek, ne legyen két egyforma darab. Minden játékot próbálunk színeiben és formáiban is egyedivé tenni.

 

 IMG 1119

IMG 1510

IMG 1512

IMG 1902

IMG 1921

IMG 1938

IMG 1940

 

Keresés


Bejelentkezés
Elektronikus számla


Országos hírfigyelő


Fogyasztóvédelmi rovat


Élmény, sport, kikapcsolódás


Játékgyár


Csepeli strandfürdő hírek


Közérdekű információk


Térkép

Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt.
1215 Budapest,
Katona József utca 62-64.

GPS: É.sz.: 47.4262584 | K.h.: 19.0841866

Cookie-kat azért használunk, hogy weboldalunkat még jobban az Ön személyes igényeire szabhassuk. Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a cookie-k alkalmazásába.