Szavatosság 2.rész

2015. jún. 29.

woman-shopping-for-a-tv

Fogyasztóvédelmi rovat: Szavatosság

Ahhoz, hogy minél hamarabb bizonyítani tudjuk, hogy hibás az, amit megvettünk, vásárlás után érdemes rögtön kipróbálni és ellenőrizni a terméket. Ebben a részben gyakori problémákat és hasznos tanácsokat olvashatnak.

Mennyi időn belül reklamálhatunk? Mikor évül el a szavatossági igény?

 • Az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) főszabálya szerint a szavatossági igény a vásárlástól számított egy év alatt évül el.
 • A fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés esetén a szavatossági idő hosszabb, az igény a teljesítés időpontjától számított két év alatt évül el.
 • Használt terméknél a felek rövidebb – de minimum egy éves – elévülési időben is megállapodhatnak.
 • Ingatlan esetén a kellékszavatossági igény a teljesítés időpontjától számított öt év alatt évül el.
 • A kijavítás nem számít bele az elévülési időbe.
 • A termék kicseréléssel vagy kijavítással érintett része tekintetében a kellékszavatossági igény elévülése újból kezdődik.

Melyek azok az esetek, amikor az eladót nem terheli szavatossági kötelezettség?

Az eladó két esetben mentesülhet a szavatossági kötelezettség alól:

 • ha a hibát a vevő a szerződéskötés időpontjában ismerte;
 • ha a hibát a vevőnek a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett.

Fontos, hogy az eladónak csakis a vevő által ismert, illetve egyértelműen felismerhető hiba vonatkozásában nincs kellékszavatossági felelőssége – és csak az ilyen jellegű hibákra mondják jogszerűen az eladók, hogy ezekre nincs szavatosság (és nem lehet emiatt a terméket pl. kicseréltetni).

Vonatkozik a szavatosság akciós vagy leértékelt árura?

A kereskedők gyakran hivatkoznak arra, hogy „az akciós vagy leértékelt árura nem jár szavatosság”. Az erre vonatkozó jogi előírások alapján azonban a leértékelt (akciós) termékkel kapcsolatban is van helye minőségi kifogásnak. Amennyiben a leértékelésre azért kerül sor, mert a termék hibás, és erről a vevőket az üzletben tájékoztatják, a szavatosság e hiba miatt nem illeti meg a vevőt, de a termék más hibája miatt igen (például: ha színhibás ruhákat áraznak le, a vevő rejtett varráshiba miatt eredményesen reklamálhat).

Kit terhel a bizonyítás?

 • Az eladó csak akkor mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a vásárlás után keletkezett, például azért, mert a vevő nem rendeltetésének megfelelően használta a terméket.
 • A szavatossági idő első 6 hónapja – és a jótállás teljes időtartama – alatt az eladót terheli a bizonyítás.
 • Szavatosság esetében 6 hónap után a vásárlónak kell bizonyítania azt, hogy a hiba oka már a vásárláskor megvolt a termékben. 

Ki viseli a költségeket?

 • Hibás termékek esetén a fogyasztó szavatossági igényének teljesítésével kapcsolatos költségek (pl. javítási díj) a kereskedőt - vagyis a vállalkozást - terhelik. Kivétel az az eset, ha a meghibásodás részben vagy egészben arra vezethető vissza, hogy a vásárló elmulasztotta a termékkel kapcsolatos karbantartási kötelezettségét, mivel ez esetben a vásárló viseli azokat a költségeket, amelyek felmerülése a karbantartási kötelezettségének elmulasztására vezethető vissza, de kizárólag akkor, ha rendelkezett a karbantartással kapcsolatos ismeretekkel, illetve a vállalkozás tájékoztatta őte tekintetben.

Keresés


Bejelentkezés
Elektronikus számla


Országos hírfigyelő


Fogyasztóvédelmi rovat


Élmény, sport, kikapcsolódás


Játékgyár


Csepeli strandfürdő hírek


Közérdekű információk


Térkép

Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt.
1215 Budapest,
Katona József utca 62-64.

GPS: É.sz.: 47.4262584 | K.h.: 19.0841866

Cookie-kat azért használunk, hogy weboldalunkat még jobban az Ön személyes igényeire szabhassuk. Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a cookie-k alkalmazásába.