Szavatosság

2015. máj. 26.

bevasarlokosar

Szavatosság

Ahhoz, hogy tudatos vásárlók legyünk, érdemes végiggondolni azt, hogy mihez van jogunk? Ha nem azt kapjuk, amiért fizetünk, mi a teendő? Nézzünk meg néhány alapfogalmat.

Kellékszavatosság

Az eladó felelősséget vállal, hogy eladáskor hibátlan terméket ad el a vásárlónak. A kellékszavatossági felelősség olyan rejtett vagy gyártási hibára vonatkozik, amelynek az oka már megvan a termékben a vásárlás pillanatában is. Tehát a meglévő hiba miatt az eladó felelősséggel tartozik, a vásárló ezért érvényesítheti a kellékszavatosságot. A vevő által okozott hibáért a kereskedő nem felel.

A vásárlót a következő szavatossági igények illetik meg:

  • Kérheti a hiba kijavítását vagy a termék kicserélését.
  • Igényelhetiaz ellenszolgáltatás (ár) arányos leszállítását, lehetősége van továbbá arra, hogy a hibát az eladóköltségére maga kijavítsa vagy mással kijavíttassa, vagy a szerződéstől elállhat.

Az elállás lényege, hogy visszakapjuk a termék vételárát, nekünk pedig vissza kell adnunk a hibás terméket.

Lényeges, hogy a fent megjelölt szavatossági igények közül nem a kereskedő, hanem a vevő választ. Vannak azonban esetek, amikor valamely szavatossági igény érvényesítése – a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) szabályai alapján – nem lehetséges.

Így a vevő nem kérhet kijavítást vagy kicserélést, ha annak teljesítése lehetetlen. E körben példaként említhető, ha a kicserélés azért nem lenne megoldható, mert a terméket már nem gyártják, és abból nincs több készleten. Szintén nem érvényesíthető kijavítás vagy kicserélés iránti igény, ha az a kereskedőnek - másik kellékszavatossági igény teljesítésével összehasonlítva - aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatás hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát és a kellékszavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott érdeksérelmet. Ez az eset állhat elő, amennyiben például a kijavítás helyben, kis költséggel megoldható, míg a cseréhez külföldről kellene beszerezni a csereterméket.

A második pontban említett igényeket pedig csak akkor választhatja a vevő, ha az eladó a kijavítást vagy a kicserélést nem vállalja, kötelezettségének a törvényben foglaltak szerinti feltételekkel nem tud eleget tenni, vagy ha a vásárlónak a kijavításhoz vagy kicseréléshez fűződő érdeke megszűnik. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye.

Ne dobjuk ki a blokkot! A vásárlást számlával, blokkal tudjuk igazolni, jótállás esetén, ha kaptunk jótállási jegyet, azt is be kell mutatnunk.

Következő alkalommal a jótállásról és a kötelező jótállású termékekről olvashatnak hasznos információkat.

Keresés


Bejelentkezés
Elektronikus számla


Országos hírfigyelő


Fogyasztóvédelmi rovat


Élmény, sport, kikapcsolódás


Játékgyár


Csepeli strandfürdő hírek


Közérdekű információk


Térkép

Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt.
1215 Budapest,
Katona József utca 62-64.

GPS: É.sz.: 47.4262584 | K.h.: 19.0841866

Cookie-kat azért használunk, hogy weboldalunkat még jobban az Ön személyes igényeire szabhassuk. Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a cookie-k alkalmazásába.